Energielabel C verplicht voor kantoren in 2023

Groen zijn, duurzaamheid, CO2 verminderen. Allemaal onderwerpen waar tegenwoordig veel over gesproken wordt. Er zijn verschillende redenen waarom Led beter voor het milieu is. Het heeft een langere levensduur, verbruikt minder energie dan traditionele verlichting en zorgt daarom voor minder CO2-uitstoot. Sommige Led lampen kunnen wel tot 90% energie besparen in vergelijking met andere lichtbronnen. Overstappen op het energiezuinige, duurzame en milieuvriendelijke Led is de makkelijkste manier om een positieve bijdrage aan het klimaatprobleem te leveren en dan is Led van toegevoegde waarde. Daarnaast levert het uw bedrijf ook een flinke besparing op.

 

Verwacht wordt dat ieder kantoor groter dan 100m2 in 2023 minimaal energielabel C moet hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Naar schatting moeten bij meer dan helft van de kantoren in Nederland maatregelen genomen worden om aan deze aanstaande verplichting te voldoen. De definitieve wetgeving wordt nu voorbereid. Dat geldt ook voor de uitvoering van de regels, de naleving en de handhaving daarvan.

De verplichting vereist een Energie-Index van ≤ 1,3 of beter

1 januari 2023

De energielabel C-verplichting voor kantoren gaat naar verwachting gelden vanaf 1 januari 2023. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. Wel gelden er enkele uitzonderingen, waaronder:

  • Kantoor(ruimte) gebruikt als nevenfunctie (<50% gebruiksoppervlak heeft kantoorfunctie)

  • Monumenten (Rijk/prov./gem.) *beschermde stads- en dorpsgezichten behoren hier niet toe

  • Binnen 2 jaar te slopen/transformeren/onteigenen panden

energielabel C